Over Brigitte

Brigitte Kaandorp (1962) speelt viool, doet op de middelbare school schooltoneel en maakt cabaret met medeleerlingen. Ze gaat Nederlands studeren in Amsterdam, schrijft liedjes en luistert feesten en partijen op met haar ukelele.

 • 1983

   

  Camarettenfestival

  In 1983 doet ze mee aan het Camarettenfestival in Delft. Ze overleeft de voorrondes en staat tot haar verbazing met Paul de Leeuw en Hans Liberg in de finale. Ze wint Camaretten, stopt met haar studie Nederlands en wordt ‘fultime cabaretière’.

 • 1987

  Het begin

  Met haar eerste programma Waar gaat zij helemaal alleen heen (1987) – met nummers als Annelies van der Pies en Lellebel – verovert Brigitte op stormachtige wijze kleine theaters, buurthuizen, bibliotheken, culturele centra en theaterboerderijen. Met haar volgende shows Laat mij maar even (1986) en Kouwe Drukte (1988) gaat ze voort op de ingeslagen weg. Als Waar gaat zij helemaal alleen heen in 1987 op tv komt, stapt ze al snel over naar de grote zalen.

   

  1987

 • 1991

   

  Bert Klunder

  Brigitte vraagt in 1991 cabaretier Bert Klunder voor de regie van haar nieuwe programma Kunst. Een gouden greep en Bert blijft jaren haar vaste regisseur. Bovendien schrijven en spelen ze samen verschillende shows op locatie. De eerste locatievoorstelling is Chez Marcanti Plaza (1995). Met drie muzikanten en zangeressen wordt het Amsterdamse Marcanti Plaza omgebouwd tot een louche nachtclub. Bert speelt de vettige nachtclubeigenaar Tony Onderwater en Brigitte alle optredende artiesten.

 • 1996

  En Vliegwerk

  In 1996 volgt een nieuwe soloprogramma: En Vliegwerk. De show wordt een groot succes en vele malen herhaald op tv. Een jaar later volgt tweede locatieproject met Bert Klunder: Miss Kaandorp – Brigitte, de Musical (1997). Het publiek komt van heinde en verre naar het Zonnehuis in Amsterdam-Noord.

   

  1996

 • 1998

   

  Liedjes en lezing

  Met CD Opname (1998), een serie van 54 concerten, wil Brigitte de aandacht verschuiven naar haar liedjes. Met een negen-mans orkest wekt ze elke keer de indruk dat er die avond cd-opnames worden gemaakt. De laatste twee voorstellingen worden daadwerkelijk opgenomen, zowel voor cd als tv. Badwater (2000) is opnieuw een ouderwetse solo-show met voor de pauze een conference van een uur en na de pauze een lezing en concert. In oktober 2003 volgt een nieuw locatieproject met Bert Klunder: Lustrum. Deze keer in het Haarlemse Theater de Lichtfabriek. In 2004 gaat Brigitte opnieuw de theaters in met het programma 1000 & 1 dag.

 • 2008

  Jubileum en onderscheiding

  In 2008 is alweer 25 jaar verstreken na het winnen van het Camerettenfestival. Daarom verschijnt de dvd-box Ik ben een vakvrouw met elf theatershows (van 1987 tot 2007) én een bijzonder interview met Hanneke Groenteman. Ondertussen gaat Brigitte verder met de uitbreiding van haar oeuvre. Haar solo  gaat in 2008 in première, in regie van Jessica Borst.Tijdens dit programma wacht haar nog een verrassing: een Koninklijke onderscheiding. Op 28 maart 2009 in Koninklijk Theater Carré krijgt ze ‘de versierselen’ die horen bij de de orde van Officier in de Orde van Oranje-Nassau, opgespeld door de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen.

   

  2008

 • 2010

   

  Nog een prijs

  Eind 2010 toert Brigitte langs pop- en concertzalen. Samen met Cor Bakker en zijn orkest speelt ze Op naar De Kuip! Begin 2011 start de nieuwe solo-voorstelling Cabaret voor beginners, waarin Brigitte als ervaringsdeskundige fijntjes de geheimen van haar vak blootlegt en laat zien dat het allemaal helemaal niet zo moeilijk is: “Iedereen kan het, het is een fluitje van een cent.” In april 2011 volgt een belangrijke onderscheiding: de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied Lente uit de voorstelling . Brigitte krijgt de prijs samen met Theo Nijland, die de muziek schrijft voor dit mooie nummer over liefdesverdriet.